Zaadbehandeling Speciaal Agropages

Waarom nog 5 jaar wachten, wees nu klaar voor de toekomst met de producten van

Microplastics zijn vaste plastic deeltjes (kleiner dan 5 mm in om het even welke afmeting) die bestaan uit mengsels van polymeren en functionele additieven. Ze kunnen ook restverontreinigingen bevatten. Microplastics kunnen onbedoeld ontstaan door slijtage van grotere stukken plastic, zoals autobanden of synthetisch textiel. Maar ze worden ook opzettelijk gemaakt en toegevoegd aan producten voor specifieke doeleinden, zoals scrubkorrels in gezichts- of lichaamsscrubs en landbouwproducten".

Terwijl de beperking op het gebruik van opzettelijk toegevoegde microplastics dichterbij komt, worstelen veel bedrijven nog steeds met het vinden van microplasticvrije oplossingen voor hun klanten. Door de veranderende regelgeving voor te blijven, is Ad Terram erin geslaagd om onze klanten al lange tijd officieel gecertificeerde microplasticvrije producten te leveren... Van filmcoating vloeistoffen tot encrusting/pelleting poeder en bindmiddelen en biostimulanten. Dus wat is de Microplastic Restrictie? Waarom zijn microplastics zo'n bedreiging voor de landbouwsector? En wat hebben we gedaan om deze uitdagingen te overwinnen?

De beperking voor microplastic

Op 27 april stemden de lidstaten van de EU-landen positief over het voorstel om microplastics die opzettelijk aan producten worden toegevoegd te beperken. Na een onderzoek van 3 maanden door de Raad en het Europees Parlement zullen ze delen wanneer de beperking zal worden aangenomen. De verwachting is dat deze eind 2023 van kracht wordt. 

Wat betekent dit voor ons als industrie?  
In de landbouwsector worden microplastics gebruikt voor: Meststoffen met gecontroleerde afgifte (Controlled Release Fertilizers, CRF's), 
Meststofadditieven, gewasbeschermingsmiddelen in capsule-suspensie (CPS) en zaadcoatings. Wanneer de beperking wordt aangenomen, mogen nieuwe producten die op de markt komen geen opzettelijk toegevoegde microplastics meer bevatten. 
 
In het geval van meststoffen en zaadcoatings is er een overgangsperiode van 5 jaar, na deze periode is het niet langer toegestaan om bestaande producten te gebruiken die opzettelijk toegevoegde microplastics bevatten. Dit is een enorme uitdaging voor de landbouwindustrie. 
 

Waarom zou Mircoplastics een bedreiging worden voor uw bedrijf?

Toen we begonnen, konden we in onze laboratoria en in het veld een enorm verschil zien tussen natuurlijk behandelde zaden en zaden behandeld met polymeren / biogebaseerde polymeren. De ontkieming van natuurlijk behandelde zaden ging veel sneller, vertoonde minder tekenen van stress en had een verbeterde groeikracht. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat microplastic deeltjes zelfs in plantencellen kunnen binnendringen en zo de groei van de wortellengte en de biomassa kunnen verminderen.2 Bovendien kunnen microplastics de poriën in het zaadkapsel fysiek blokkeren, wat kan leiden tot beschadigde wortel- en scheutgroei. Ook belemmert de ophoping van microplastics dicht bij de wortelharen de opname van water en voedingsstoffen uit de bodem.3 Maar het grootste probleem ligt bij de vervuiling van het milieu en mogelijk de menselijke gezondheid. Waar tandpasta en shampoo in het riool gefilterd kunnen worden, worden landbouwproducten zonder filter direct ingezaaid of op de akkers gesproeid. Deze microplastics komen terecht in grondwater, zoet drinkwater en zelfs in levende organismen zoals vissen en plankton.  

 

Natuurlijke producten in plaats van "biologisch afbreekbare of biogebaseerde" polymeren

In de industrie zie je veel biologisch afbreekbare polymeren of polymeren op biologische basis die worden gebruikt in zaadbehandelingen of andere landbouwproducten. In de voorgestelde beperking van ECHA moeten microplastics biologisch afbreekbaar zijn tot koolwaterstofniveau in maximaal 48 maanden. Om overregulering te voorkomen verwijst ECHA naar de nieuwe meststoffenwet (EU) 2019/1009 waarin de biologische afbreekbaarheid van producten is uitgewerkt. Het probleem met deze biologisch afbreekbare en biobased polymeren is dat de biologische afbreekbaarheid van deze producten veel langer is dan 48 maanden. Soms meer dan 200 jaar! Als je overstapt op dit soort producten moet je er rekening mee houden dat je ze 5 jaar nadat de beperking is aangenomen niet meer mag gebruiken. 

Ad Terram gebruikt alleen natuurlijke producten zoals natuurlijke zuren, een verscheidenheid aan natuurlijke polysacchariden, flavonoïden en natuurlijk geëxtraheerde polymethoxylated flavones. We gebruiken geen polymeren en/of biopolymeren in onze producten. Door alleen natuurlijke producten te gebruiken, kunnen we onze klanten verzekeren dat we voldoen aan de biologische afbreekbaarheidslimieten van de meststoffenwet. Helaas is er nog geen officiële test beschikbaar voor biologische afbreekbaarheid. 

Officieel gecertificeerde Microplastic-vrije oplossingen

Vanaf het begin heeft Ad Terram zich gericht op onderzoek en ontwikkeling van organische en microplasticvrije landbouwbehandelingen. De publieke opinie over chemische en synthetische producten veranderde snel en steeds meer chemische verbindingen werden (en worden nog steeds) verboden vanwege het gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu. 

Vanwege deze veranderingen hebben we besloten om ons alleen te richten op het ontwikkelen van milieuveilige producten die de industrie kunnen helpen om klaar te zijn voor de toekomst, zonder concessies te doen aan prijs en kwaliteit.

 

Als bedrijf beweren dat je producten microplasticvrij zijn zonder onafhankelijk bewijs is makkelijk. Wij ondersteunen onze productclaims altijd met officiële certificeringen, dit is niet eenvoudig maar in onze optiek noodzakelijk om te bewijzen dat je producten echt microplasticvrij zijn en niet alleen een bewering. Daarom werken we samen met Flustix, een onafhankelijk keurmerk voor het labelen van plasticvrije cosmetica, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en nog veel meer producten. Het Flustix PLASTIC FREE label is het eerste en enige geregistreerde Europese duurzaamheidscertificaat met betrekking tot het gebruik van plastic in producten. Ze certificeren producten, met name vloeibare productinhoud, die vrij zijn van microplastics volgens de ECHA-definitie. 

In juni 2022 werden al onze producten officieel gecertificeerd als Microplasticvrij door Flustix. Wij zijn het eerste en nog steeds het enige landbouwbehandelingsbedrijf dat gecertificeerd is en gecertificeerde microplasticvrije producten op de markt brengt. 

 
 

Biostimulanten op zaden met CE-markering

Afgelopen december kregen we het geweldige nieuws dat Kiwa VERIN ons de CE-markering heeft toegekend voor al onze Biostimulanten, zowel microbiële als niet-microbiële. Voor de CE-markering moet je de claims die je maakt voor je Biostimulanten bewijzen door veldresultaten en wetenschappelijke artikelen te overleggen. Je ondergaat een strenge kwaliteits- en veiligheidsbeoordeling op je locatie waar alles van productie tot etikettering wordt gecontroleerd volgens de bijbehorende regelgeving, in ons geval de FPR (EU) 2019/1009.

 
 

Onze Premix filmcoating, die ons Biostimulant Optimum Seed bevat, wordt al jaren gebruikt door veel zaadbedrijven en verbetert zowel de groeikracht van de planten als het wortelstelsel, waardoor er een grotere kans is om water en micronutriënten te bereiken en daardoor zal het uiterlijk van de planten verbeteren, wat resulteert in meer uniforme en hogere opbrengsten.

We hebben een speciale Arbusculaire Mycorrhizae-schimmelstam geselecteerd voor bodemverbetering en plantverbetering, waarbij de symbiose de planten beter helpt, met name de opname van micronutriënten verhoogt en de verdediging van planten tegen schadelijke ziekteverwekkers en insecten op gang brengt. We zijn in staat om microben op zaden te fixeren zonder de status van de slapende microbe te veranderen, wat zorgt voor een lange houdbaarheid. Maar ook de overlevingskans van de microben is verzekerd. Daarom kunnen we een precieze hoeveelheid sporen toedienen, zodat je geen buitensporige hoeveelheid sporen hoeft toe te dienen om succes te hebben.

Biologische producten

Van onze filmcoating tot onze encrusting/pelleting poeders en bindmiddelen en onze Biostimulanten al onze producten zijn biologisch gecertificeerd door meerdere instituten wereldwijd. Daarom kunnen ze ook worden gebruikt in de biologische landbouw. 

Dus wat is uiteindelijk ons Geheim?

Nou, die hebben we niet. We willen gewoon zo transparant mogelijk zijn voor onze klanten. Door de industrie officieel gecertificeerde producten van de belangrijkste instituten te leveren, verzekeren we je dat je met het gebruik van onze producten toekomstbestendig bent en bijdraagt aan een milieuveilige, microplasticvrije en biologische agro-industrie.