NextGen zaadbehandelingen door Ad Terram

Microplasticvrij en energiebesparend

De afgelopen jaren is de industrie zich meer bewust geworden van de effecten van het gebruik van microplastics in zaadbehandelingen op het milieu, de zaden, de planten en de menselijke gezondheid. Het is zelfs geïdentificeerd als een wereldwijde bedreiging en in Europa bereidt het ECHA (Europees Agentschap voor Chemische stoffen) beperkingen voor op zaadcoatingvloeistoffen die microplastics bevatten, die in juli 2021 van kracht moeten worden. Jaarlijks zal deze beperking voorkomen dat, alleen al in Europa, 500.000 kilo*1 microplastics rechtstreeks in onze bodem terechtkomen, ons milieu vervuilen en ons welzijn bedreigen.

Effect van microplastics op kieming

Het grootste probleem met microplastics is dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog, zelfs onder een microscoop zijn microplastics moeilijk te detecteren. Recente studies hebben aangetoond dat deze plastic deeltjes zelfs in plantencellen kunnen binnendringen en zo de groei van de wortellengte en de biomassaratio kunnen verminderen*2. Bovendien kunnen microplastics de poriën in het zaadkapsel fysiek blokkeren, wat kan leiden tot een beschadigde wortel- en scheutgroei. Ook door de ophoping van microplastics in de buurt van de wortelharen wordt de opname van water en voedingsstoffen uit de bodem belemmerd*3.

Waarom biologisch afbreekbare of biogebaseerde polymeren het probleem niet zullen oplossen

De laatste tijd wordt er veel gesproken over biologisch afbreekbare polymeren of polymeren op biologische basis ter vervanging van microplastics in zaadbehandelingen. In de nieuwe regelgeving staat dat de tijd voor biologische afbreekbaarheid tot koolwaterstofniveau maximaal 48 maanden is (ECHA), maar de meeste van deze polymeren hebben een veel langere biologische afbreekbaarheid (tot 200 jaar!). Daarom biedt het gebruik van dit soort biopolymeren geen oplossing voor de problemen met achtergebleven fragmenten zaadcoating na ontkieming van de behandelde zaden. Deze fragmenten bevatten relatief hoge concentraties van aan de zaadcoating toegevoegde behandelingsproducten zoals insecticiden. Vanwege de lange biologische afbreekbaarheidstijd van biologisch afbreekbare of biogebaseerde polymeren in de zaadcoating, creëren deze fragmenten pieken in bijvoorbeeld achtergebleven residuen van insecticiden in de bodem, die uiteindelijk door de wind worden gevangen en zo de biodiversiteit in de bodem en lucht bedreigen*4. Dit is een van de redenen waarom onze zaadcoatingvloeistoffen niet gebaseerd zijn op microplastics, biologisch afbreekbare of biogebaseerde polymeren.

Microplastic vrije zaadbehandelingen

Zaadjas vloeistoffen

Onze zaadcoatingvloeistoffen zijn gebaseerd op een totaal andere benadering en zijn niet gebaseerd op bio- of synthetische polymeren. Onze Film coat liquids bestaan uit ingrediënten die allemaal 100% organisch zijn en 100% biologisch afbreekbaar binnen 12 maanden, dit is ruim binnen de 48 maanden die door de ECHA als maximum is gesteld. Onze aanpak maakt reopectisch gedrag van onze zaadcoatingvloeistoffen mogelijk, wat betekent dat de vloeistoffen stollen. Hierdoor bevatten onze filmcoatingvloeistoffen een zeer laag gehalte aan vrij water (<1%). Dit biedt de volgende voordelen;

- Drogen is niet nodig na het aanbrengen
- Totale verwerkingstijd van max. 90 seconden per batch*
- Toepasbaar op alle soorten zaad (groenten, bloemen, bomen)
- Kan ook worden gebruikt in de biologische landbouw
- Zeer zuinig in gebruik

Tabel 1: Gebaseerd op batchgroottes tot 20KG * Totale verwerkingstijd is vanaf het invoeren van de filmcoating tot het verlaten van de filmcoatingmachine.

Pelleteren, korstvorming, poeders en bindmiddelen

Onze Fixum binders en Circumeo korrel- en korstpoeders zijn uiteraard allemaal microplasticvrij en kunnen ook worden gebruikt in de biologische landbouw. Onze Fixum binders zijn sneldrogend in combinatie met onze Circumeo poeders. Een batch uienpellets (twee miljoen pellets) heeft bijvoorbeeld ongeveer 20 minuten nodig om te drogen zonder gebruik te maken van verwarmde lucht, waardoor veel energie wordt bespaard terwijl een pellet wordt gecreëerd met extreem weinig stof, goede brosheid en homogene hardheid van de pellets. Ook het gebruik van onze Fixum bindmiddelen in combinatie met onze Circumeo poeders resulteert in een snel droogproces. Bijvoorbeeld een batch van 9 miljoen zaden ingekapseld tot 100% van het zaadgewicht heeft ongeveer 3 minuten nodig om te drogen, zonder verwarmde lucht. Deze eigenschappen van onze producten resulteren in homogene en snelle kieming in het veld.

Energiebesparing

Naast de verbeterde zaadgezondheid kan er ook een grote hoeveelheid kostbare en kostbare energie bespaard worden door het gebruik van onze zaadbehandelingen. Ten eerste wordt voor de zaadcoatings de freestijd of bewerkingstijd aanzienlijk verkort vanwege de extreem snelle verwerkingstijd en omdat drogen na het aanbrengen niet meer nodig is. Ten tweede verloopt het droogproces van gepelleteerde en encrusted zaden ongeveer vier keer sneller bij gebruik van onze Circumeo Powders en Fixum binders. Door deze eigenschappen kan er veel tijd en energie bespaard worden.

Al onze zaadbehandelingsproducten zijn zo ontworpen dat de zaadindustrie klaar is voor de toekomst, die vraagt om duurzame producten van topkwaliteit, zodat de voedselveiligheid kan worden gewaarborgd zonder het milieu te vervuilen. Daarom zijn alle door ons geproduceerde producten microplasticvrij en 100% biologisch, niet omdat we dat verplicht zijn vanwege nieuwe regels en wetten, maar omdat het beter is voor de gezondheid van je kostbare producten, de zaden, de gewassen die uit de zaden groeien en voor de conditie van het milieu waarin je zaden groeien.

Microplasticvrij, Natuurlijk!

Wil je meer weten? We zijn er om je te helpen. Neem gerust contact op via telefoon of e-mail en we nemen contact met je op.


E-mail ons op info@ad-terram.nl
Of bel ons op: (+31)228 593813

1. Europees Agentschap voor chemische stoffen 2020, Advies over het bijlage XV-dossier waarin beperkingen worden voorgesteld voor opzettelijk toegevoegde microplastics. 2. Sander van Weert, Paula E. Redondo-Hasselerharm, Noël J. Diepens, Albert A. Koelmans, Effecten van nanoplastics en
microplastics on the growth of sediment-rooted macrophytes, Science of The Total Environment, Volume 654, 2019, Wageningen University & Research 3. Y.S.K. De Silva1,2, U.M. Rajagopalan3 , H. Kadono1 2021, Microplastics on the growth of plants
en zaadkieming in aquatische en terrestrische ecosystemen 4. Afbraak van microplastic zaadcoatingfragmenten in de bodem Afbraak van fragmenten van microplastic zaadfilmcoating in de bodem Cesare Accinelli a, * , Hamed K. Abbas b , W. Thomas Shier c , Alberto Vicari a , Nathan S. Little d , Maria Rosaria Aloise a ,
Sara Giacomini a a Departement Landbouw- en Voedingswetenschappen, Alma Mater Studiorum - Universiteit van Bologna, Bologna, 40127, Italië b USDA-ARS, Biological Control of Pests Research Unit, Stoneville, MS, 38776, USA c Departement Geneeskrachtige
Chemistry, College of Pharmacy, University of Minnesota, Minneapolis, MN, 55455, USA d USDA-ARS, Southern Insect Management Research Unit, Stoneville, MS, 38776, USA)